keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Puolueiden tukeminen bitcoineilla

Vihreät haluavat vaalikuluihinsa rahaa.

Monet ovat tuoneet nykymuotoisessa rahankeräyksessä, mikromaksuissa ja vaalirahoituksessa esiin ongelmia. Tässä toteutuu heti ainakin seuraavat:

- Rahankeräyslupa. Tämä yksinään on haitake, joka estää 99% rahankeräyksistä. Rahan kerääminen on luvanvaraista ja yksityishenkilöt eivät lupia saa. Toisaalta kerjäämiseen lupia ei haeta. Ammattikerjääminen on loppunut Suomesta, kun kansa ei antanut tarpeeksi rahaa. Rahan keräämisen viranomaisvalvonta on turhaa, koska jokainen saa edelleen päättää, antaako rahaa vai ei.

Ylläolevaa kirjoittaessa minulle soitti Poliisien miekkailuliitosta (nimen loppuosa muutettu) puhelinmyyjä, joka myi heidän vuosikirjaansa. Aivan hyödytön kirja useimmille tilaajille, ja liitetty mukaan diiliin todennäköisesti siksi, että puhdas rahankeräys on liian vaikea hallinnoitava. En tietysti muutenkaan anna puhelinmyyjille, koska keräyksen kulut ovat 50% luokkaa, törkeissä tapauksissa enemmänkin. Poliisienkin pitää häpäistä itseään nykyisen rahankeräyslain edessä.

- Mikromaksujen kankeus. Vihreät ilmoittavat selkeästi, että alle 10€ lahjoituksia ei edes huolita. Lesken ropo olisi palautettu käsittelymaksun kanssa. Pankkien kulut on useimmissa tapauksissa palautettu ruotuun (<0,50€ EU-alueella), mutta ulkomaanmaksu on edelleen kallista (26€). Tähän vielä muut hallinnointikulut niin ymmärrän hyvin, ettei kymppi kiinnosta. Omassa firmassani maksan osakeyhtiön kulut omasta pussistani jos summa on alle 40-50€, ihan vaan säästääkseni vaivaa. Kympin tappio veroissa on katettu jos työaikaa säästyy 5-10 minuuttia.

- Vaalirahoituksen julkisuus tuottaa kovasti töitä, koska rahoittajilta pitää kysyä ja heidän tietojaan hallinnoida manuaalisesti.

Tänään päätin kokeilla, kuinka asian voisi tehdä paremmin:

Bitcoin on maksutapa, jolla maksun voi tehdä suoraan saajalle, ilman kuluja ja ilman viivettä. Otin yhteyttä ko. Vihreiden ehdokkaaseen ja sanoin, että lahjoitan 1 BTC (noin 9 €) ensimmäiselle puolueelle, joka toimittaa maksuosoitteen. Ehdin ottaa yhteyttä kahteen muuhun puolueeseen sillä välin, kun Lilja Tamminen toimitti yllä olevan viivakoodin. Painoin Easywallet-painiketta älypuhelimestani, skannasin viivakoodin ja kirjoitin summa-kenttään "1". Klik ja menemään. Muutamaa sekuntia myöhemmin tilin seurantasivu paljasti rahan olevan perillä. Ja sieltä voi jatkossakin seurata tarkasti kaikkea, mitä tilillä tapahtuu.

Kaikki bitcoin-siirrot tallentuvat blokkiketjuun, mikä mahdollistaa kiinnostuneille seurannan. Useimpia kiinnostaa vain omien siirtojensa perillemeno, mutta viranomaiset voivat siirtojen julkisuuden avulla valvoa rikollisuutta suunnilleen yhtä hyvin kuin nyt käteismaksuissa. Bitcoin on ennen kaikkea laillisten rahansiirtojen mahdollistaja, etenkin niiden, jotka tällä hetkellä eivät toteudu lainkaan, koska käsittelykulut ovat liian suuret, maksunvälitysverkosto ei yllä tarpeeksi laajalle, tai maksun nopeus on kriittinen. Tästä mahdollisuudesta kumpuavat liiketoimintamallit tulevat muuttamaan maailmaa yhtä paljon kuin sähköposti, kännykät tai www.

Piraattipuolue ja Edistyspuolue ovat sittemmin (molemmat tunnin sisällä yhteydenotostani) myös ilmoittaneet valmiutensa ottaa vaalitukea vastaan kätevästi bitcoin-siirtoina.

11 kommenttia:

  1. Sellainen pieni huomio, että Liljalle saattaa tuottaa lakiteknisiä ongelmia, jos muutkin päättävät lähettää bitcoinejaan tuohon osoitteeseen. En tosin tiedä tekeekö asiaan muutosta se, että hän ei itse osoitetta julkistanut.

    Joka tapauksessa, ongelmien välttämiseksi kehottaisin jättämään osoitteen sisältävän QR-koodin pois blogauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitan tässä siis lahjoitusten vastaanottamiseen liittyvää lakia. Erityisesti tarvetta tietää kuka on lahjoittanut.

      Poista
  2. Jos julkaisen vaikkapa tuttavan tilinumeron nettisivuillani, onko se laitonta ja kelle?

    VastaaPoista
  3. Joel - onko siis rahankeräysluvan voimassaollessakin välttämätöntä tietää, kelle on kiitollisuudenvelassa?-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin siihen viitaten kolmeen otteeseen kuluneen vuoden aikana antoivat piraattipuolueesta rukkaset ehdotukselleni, että ottaisivat lahjoituksia vastaan bitcoineina.

      En ole koskaan asiaan erityisen tarkasti tutustunut, mutta muistelisin, että puolueiden tapauksessa yli tietyn summan menevistä lahjoituksista täytyy julkistaa keneltä se on.

      Poista
    2. Tuosta saisikin erikoisen jupakan kasaan, kun lahjoittaisi jollekin em. puolueista juuri yli tuon summan Bitcoineilla. Mitäköhän tapahtuisi, kun tekisi niin? Vaatisiko joku virasto summan palauttamista? Kelles palautat?

      Poista
    3. Se yksi jenkkipoliitikko joka joutui ratkaisemaan saman ongelman (+ sen ettei ole tietoa ovatko lahjoitukset edes jenkeiltä) päätyi siihen, että lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen, jos oikein muistan. Tämä siis siksi, että luotettavaa tapaa palauttaa maksuja ei tällä hetkellä ole.

      Poista
    4. Se jenkkipoliitikko ottaa edelleen Bitcoin-lahjoituksia vastaan, mutta nykyään hän käyttää BitPayn systeemiä siihen. Henkilötiedot kysytään lahjoitusta antaessa. Tämä on täysin OK.

      Sivuhuomiona voisin todeta, että Suomessakin BitPayn systeemiä tarjotaan ilmaiseksi voittoa tavoittelemattomien yhdistysten käyttötarkoituksiin.

      Poista
    5. Onko jenkeissä ylipäätään kiellettyä ottaa vastaan lahjoituksia? Olin siinä uskossa, että naapuriapu on siellä varsin ok. Koskeeko ongelma vain poliitikkoja vai kaikkia?

      Kuvitelkaa yhteiskunta, jossa btc-siirrot suoraan varakkailta apua tarvitseville korvaavat byrokratian.

      Ja ennen kuin kukaan huutaa "utopiaa!" niin järjestelmä on käytössä (tosin nimettömillä kirjekuorilla) monissa seurakunnissa ympäri maailmaa.

      Poista
    6. Olennainen pointti tuossa jenkkipolitiikon tapauksessa oli anonymiteetti. Poliitikot eivät jenkeissä, tai ainakaan siinä osavaltiossa (New Hampshire), voi ottaa vastaan nimettömiä lahjoituksia.

      Eli ensimmäisen erän Bitcoin-lahjoituksia hän joutui lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen (koska palauttaminen on anonyymien Bitcoin-siirtojen tapauksessa varsin hankalaa). Nyt hänellä on BitPayn avulla toteutettu lahjoitussysteemi, jossa se kysyy käyttäjältä henkilötietoja ennen kuin antaa lahjoitusosoitteen.

      Poista